KÖŞE YAZILARI

Geçtiğimiz Haftaki yazımda Ödemiş Hayvan Pazarının gününün değiştirilmesi ile ilgili özellikle Köy Muhtarlarından gelen talepler doğrultusunda bir yazı yazmıştım.. Hafta içinde İlçe Tarım Müdürümüz Sayın İbrahim ALTINTAŞ’la konuyla ilgili görüşme imkanım oldu. İlçe Tarım Müdürlüğünde yaptığımız görüşme sonrasında pazarın gününün değiştirilmesi hususunda yaptığım eleştirinin biraz fazla olduğunu gördüm. Cuma günü gece saatlerinde başlayıp Cumartesi günü devam eden alışverişlerin özellikle gece bölümünde hayvan sahipleri sık sık sahte para ve sahte çekle karşı karşıya gelmişler. Ayrıca Cumartesi Günü mesai olmadığı için mükerrer kulak küpesi sayısında büyük bir artış olduğu gözlenmiş.

Tarım ve Hayvancılığın ülkemizde en önemli merkezlerinden biri olan ilçemizde artık üreticilikten ziyade üretilen ürünlerin pazarlaması da gün geçtikçe önemini arttırmaktadır. Bu nedenle ilçemizde üretilen ürünleri görücüye çıkardığımız Cumartesi pazarımız ve Kadın El Sanatları pazarımızın yanı sıra son yıllarda ilçemizde büyük bir atılım gerçekleştirilerek büyüyen hayvancılık sektörünün kalbinin attığı Hayvan Pazarımız bulunmaktadır. Ancak Hayvan Pazarımız uzun süreden beri ilçemizde görülen şap hastalığı nedeniyle kapalı durumdadır. Hayvan Pazarındaki diğer önemli bir konuda pazarın Cumartesi gününden alınıp Cuma günleri açılmaya başlamasıdır. Bunun sebebi ise Cumartesi günleri mesai olmadığı için bakanlıkla olan bilgisayar bağlantılarında sorun oluştuğu için değiştirildiği açıklanmıştır. Pazarın gününün değiştirilmesi alım satım işlerini de şüphesiz etkileyecektir. Çünkü yıllardır ilçemizde Cumartesi açılan Pazar artık Ödemişlilerin ve civardan gelen hayvancıların bir alışkanlığı haline gelmişti.

Geçen haftaki yazımda köylerdeki fosseptik çukurları ile ilgili sorunlara değindikten sonra hafta boyunca çeşitli kişilerden olumlu veya olumsuz tepkiler aldım. Ama yazdığım yazı neticesinde bazı şeylerin olumlu olarak sonuçlandığı kanısındayım. Çünkü geçen haftadan beri vidanjör talep eden köylerimize hemen vidanjör gönderilerek fosseptik çukurları temizlenmeye başladı. Bu sorunu dile getirmeden önce Kanalizasyon Müdürü tarafından bu işin Muhtarlar Derneği tarafından yapılması; yani İl Özel İdaresinin Belediyeye teslim ettiği vidanjörü Muhtarlar Derneğinin çalıştırması istendi.Gerekirse tabi ki dernek olarak çalıştırırız ancak Köylere Hizmet Götürme Birliğinin bu iş için ayırdığı personeli ve gerekli olan ekipmanları mevcut.

İlçemize bağlı 74 Köy bulunmaktadır.Bu Köylerde yaşayan vatandaşlarımızda devletin sağladığı imkanlardan en az şehirler kadar yararlanmak zorundadırlar. Bu hizmetlerin en zaruri ve öncelikli olanı temizlik hizmetleridir. Köylerimizin büyük bir çoğunluğunda sağlıklı ve modern bir görünüm için kanalizasyon altyapı hizmetleri tamamlanmış ve kanalizasyonun bağlı olduğu foseptik çukurları bulunmaktadır. Köy Halkının sağlığının korunması için yapılan foseptik çukurları belli bir süre sonra dolmaya başlamıştır. Hatta foseptik çukuru olan köylerin çoğunda çukurlar dolup doğaya sızıntı olmaktadır. Geçen yılın Aralık ayında Ödemiş Belediyesiyle İl Özel İdare arasında yapılan protokolle Ödemiş İlçesine bağlı köylerin evsel atıklarının toplanması ve çöp depo alanlarına nakledilmesi için 2 adet çöp kamyonu ile bir adet vidanjör Ödemiş Belediyesine teslim edildi. Bu araçlar teslim edildikten sonra faaliyete geçirilmiş ancak bu aralarda bazı Köy Muhtarlarımızdan yeterince hizmet alamıyoruz diye şikayetler gelmeye başlamıştır.